info@calmarekk.seVälkommen till Calmare Kattklubb - Kattklubben för alla raser

Köpa katt

Hem / Köpa katt

Vad man bör tänka på vid köp av katt

Innan du skaffar katt bör du tänka på följande:

* Katten är ingen leksak.
* En katt behöver inte bara mat, den behöver även vård och omtanke.
* En katt kan leva upp till 20 år, eller mer.
* Fundera på om någon i din omgivning är allergisk.
* Skaffa ALDRIG en ”sommarkatt”.
* Har du frågor o funderingar kring ditt köp av katt, tag då gärna kontakt med någon i Calmare kattklubb. Vi ställer gärna upp med att svara på frågor.

Huskatt eller raskatt
Raskatterna finns i många olika utseenden och färger att de tillfredsställer de flesta smakinriktningarna. Med en raskatt får man ett känt ursprung som ger god kunskap om kattens beteende. Om du hellre vill ha en huskatt så kontakta med fördel någon av de föreningar som arbetar för att skaffa hemlösa katter ett hem. Som raskattungeköpare får du kontakt med en uppfödare med god kunskap och lång erfarenhet. Skall du arbeta med uppfödning skall du med fördel använda en raskatt.

Ålder
En kattunge, huskatt eller raskatt, ska vara minst 12 veckor gammal när den lämnar sin kattmamma och vara vaccinerad två gånger, alltså grundvaccinerad. En raskatt ska ha en stamtavla som visar kattens rasursprung. Alla kattungar skall vid leveransen vara veterinärbesiktade (intyget får inte vara äldre än 7 dagar) samt vaccinerad mot kattpest och kattsnuva.

Inköp
Till Dina första inköp hör en kisslåda. Du kan välja mellan flera olika sorters sand eller pellets, eller tidningar – det kan fungera ibland. Matskålar, borste, en kattleksak, kattgräs och vitaminer är också viktigt. Katten behöver en klösbräda och en kroppsele – ett halsband är inte att rekommendera. Transportbur är inte att förglömma. Hjälp då och då till med borste och kam för att få bort hår, speciellt i fällningstiden. Ett antistatmedel kan användas under den kalla årstiden eller när katten är i full päls. Antistatmedlet hjälper till så att pälsen inte tovar sig.

Kattmat
Kattmat finns i stort urval både som blötmat och torrfoder. Speciell dietmat finns om Din katt skulle bli sjuk. Låt alltid friskt vatten stå framme till din katt!

Försäkring
Tänk på att ta en kattförsäkring – akuta veterinärbesök kan bli kostsamma. Antingen Du har en -huskatt eller en raskatt, kan Du sjukförsäkra katten. Du kan också teckna en livförsäkring åt Din katt.

ID märkning
ID-märkning är bra att ha om katten skulle försvinna. Du kan ID-märka katten genom en tatuering i örat eller en chipsmärkning. Chipsmärkning är ett mycket enkelt ingrepp som görs med en spruta i nacken. Katten registreras i – ett centralt register, som polis och andra myndigheter har tillgång till.

Veterinärbesök
Ta katten till veterinär en gång om året för att undersöka allmäntillstånd, ta bort tandsten och den årliga vaccinationen mot kattpest och kattsnuva. Observera att en katt som inte används i avel ska vara kastrerad, oavsett om det är en han- eller honkatt! Katten blir då lugnare och mer harmonisk. Det är fortfarande en myt att honkatten mår bättre av att ha en kull kattungar innan kastrering!

Kattpensionat
Ska katten bo på kattpensionat när Du åker bort, bör Du ta reda på om katten får tillräckligt utrymme, vilken mat som serveras och om pensionatet har tillgång till veterinär. Ett seriöst kattpensionat kräver att katten är kattpestvaccinerad.

Kattböcker
Vill Du lära mer om Din katt finns det ett stort urval av kattböcker. I SVERAKs tidning Våra Katter kan du alltid läsa recensionen från den sist utkomna kattboken. Det finns också kurser som ger Dig en djupare kunskap om kattens behov och beteendemönster. Fråga ditt närmaste bibliotek